QNAP serija TVS-x82

Tajvansko podjetje Qnap, ki je znano po kvalitetnih in zanesljivih strežnikih za omrežno shranjevanje podatkov, je sporočilo, da je dolgo pričakovana serija x82 pripravljena za prodajo. Zahtevnim poslovnim uporabnikom, ki iščejo učinkovito rešitev za shranjevanje podatkov, ponuja visoke zmogljivosti, učinkovitost in napredni operacijski sistem. Tega je enostavno uporabljati, licenca in posodobitve zanj so brezplačne, tako da je uporabnik deležen novih funkcionalnosti tudi po nakupu opreme.

Nova serija ponuja tri osnovne modele, ki se med seboj razlikujejo po številu vratc za diske, TVS-682, TVS-882 in TVS-1282, za vgradnjo 6, 8 in 12 diskov. Pri posameznih modelih je možno izbrati enega od najnoveših Intelovih dvo- ali štiri- jedrnih procesorjev ter kapaciteto pomnilnika; 8, 16 ali 32 gigabajtov.

56

Če se pokaže potreba po večjem diskovnem prostoru, lahko na strežnike priključimo dodatno ohišje za diske. Vgrajene so štiri gigabitne vtičnice za mrežo, lahko pa vgradimo dodatno 10 gigabitno kartico.

Ohišja strežnikov imajo povsem novo kompaktno obliko in omogočajo vgradnjo 2.5 inčnih diskov ter kombinacijo 2.5 ali 3.5 inčnih. Na osnovno ploščo je možno vgraditi dva M.2 SSD diska, namenjena predpomnenju. Sistem omogoča postavitev ene ali več particij, glede na tip in hitrost diskov za različne potrebe. Npr. dva SSD diska lahko tvorita particijo za aplikacije, ki potrebujejo hitrejši dostop ali shranjevanje informacij. Drugo particijo pa nastavimo s sata diski, ki so cenejši in omogočajo večje kapacitete. Operacijski sistem ima med drugim vgrajeno tudi Qtier tehnologijo, ki omogoča samodejno razvrščanje bolj frekventnih podatkov na hitrejše SSD diske.

Na voljo so različne variante modelov:

tvs-x82_01Qnap strežniki so združljivi z virtualnimi okolji VMware vSphere, Microsoft Hyper-V in Citrix XenServer. Dodatno je možno uporabiti tudi Qnapovo lastno virtualno okolje imenovano Virtualization Station, ki temelji na Linux KVM, in lahko tako znotraj strežnika ustvarjamo in uporabljamo virtualne postaje (Windows, Linux, Android..).

Na voljo je tudi serija TVS-x82T, ki ima vgrajena Thunderbolt vrata in 10 gigabitno mrežno kartico.

Avtor besedila: OMO7 d.o.o.