Ob nakupu kvalitetnega strežnika nam lahko površnost pri izbiri diskov pridela slabe rezultate, saj so diski zelo pomembna komponenta podatkovnega strežnika. Potreben je tehten razmislek, koliko jih potrebujete, kakšne kapacitete in kakšno kvaliteto.

Koliko diskov?

V primeru, da kupujete NAS za dva diska, potem kupite dva diska in nastavite RAID1 (zrcaljenje podatkov). Če razmišljate dolgoročno, lahko nabavite strežnik za 4, 5, 6 ali več diskov in na začetku vgradite samo dva ali tri. Ko se kasneje pojavi potreba po več diskovnega prostora, lahko dokupite enega ali več diskov in RAID polje razširite. Podatki, ki so že na strežniku, se bodo ohranili, vseeno pa pred posegom priporočamo arhiviranje na drug medij (npr. zunanji USB disk).

Kakšnih kapacitet?

Dandanes so na voljo diski kapacitet od 0.5 TB pa vse do 10 TB. Slednji še niso podprti v vseh sistemih, zato je potrebno pred nakupom preveriti združljivostno listo. Trenutno so najbolj prodajani diski kapacitet 3 TB in 4 TB, vsak posameznik pa naj pred nakupom preveri, koliko podatkov želi shraniti takoj po nakupu strežnika. Če imate že zdaj npr. 1 TB podatkov, si na novem strežniku pripravite najmanje dvakrat toliko, torej potrebujete najmanj 2 TB prostora. Pri nakupu NAS strežnika za dva diska to pomeni 2x 2 TB (RAID1 zrcaljenje), pri NAS strežniku za štiri diske pa imate več opcij:

  • 2x 2 TB (nastavitev Raid1 in še dve prosti reži za diske) ali
  • 3x 1 TB (nastavitev Raid5 in še ena prosta reža).
  • 4x 1 TB (nastavitev Raid5).

Različni NAS strežniki in različne kapacitete diskov nam ponujajo še več kombinacij.

Proizvajalec?

logo_wd_300Western Digital (WD) je trenutno največji proizvajalec diskov, skupno zaposluje okoli 76.000 ljudi. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1970, diske pa je pričelo izdelovati leta 1988.

 

logo_hgst_300HGST je v celoti v lasti WD, predhodno se je imenoval Hitachi Global Storage Technologies. Ustanovljen je bil leta 2003, ko je globalno podjetje Hitachi Ltd. od globalnega podjetja IBM za 2.05 milijarde dolarjev odkupilo divizijo proizvodnje diskov. V letu 2012 ga je Western Digital (WD) prevzel v celoti in sicer za 3.9 milijarde dolarjev in okoli 10% svojih delnic, vrednih nekaj manj kot 1 milijardo. Hitachi Ltd. je s tem poslom pridobil pravico, da v izvršni odbor direktorjev imenuje dva posameznika, hkrati pa je med podjetjema v veljavi dogovor, da se produkti WD in HGST na trgu ponujajo ločeno in med seboj tekmujejo.

 

logo_seagate_300Seagate Technology PLC je bil ustanovljen leta 1979 in zaposluje okoli 52.000 ljudi. Od 2010 je uradni sedež na Irskem, operativni sedež pa še vedno v Kaliforniji, ZDA. Prvi disk (5 MB) so izdelali leta 1980. Rast podjetja je bila med drugim tudi posledica prevzema konkurenčnih podjetij, najbolj znanih Maxtor (leta 2006) in Samsungove divizije trdih diskov (leta 2011).

Serija?

NAS serije

Če kupujete NAS strežnik za doma ali manjše podjetje, potem so dovolj kvalitetni NAS diski:

 

Vsi trije proizvajalci ponujajo 36 mesecev garancije.

Strežniški diski

V kolikor kupujete za srednje ali večje podjetje in želite višjo kvaliteto in več garancije, potem so za vas strežniški diski, oz. Enterprise:

 

Vse strežniške serije so narejene za večje obremenitve, imajo več funkcij in ponujajo 60 mesecev garancije.

POZOR, če nameravate postaviti NAS strežnik za več kot 8 diskov, potem imejte v mislih, da so po priporočilu proizvajalcev diskov navadne serije RED oz. NAS primerne za strežnike do 8 diskov. Za večje strežnike je potrebno izbrati strežniške diske – Red Pro, Raid Edition, Enterprise, Ultrastar.

WD Red NAS hard drives are recommended for use in home and small office 1-8 bay NAS systems. For systems that use more than 8 bays, please consider WD Red Pro hard drives. Vir: WD specifikacija
Seagate IronWolf za NAS od 1 do 8 diskov. Vir: Seagate specifikacija