PPotrebe po hitrih povezavah so vedno obstajale in vedno bodo. Kot smo si včasih želeli 100 megabitno mrežno povezavo znotraj lokalnega omrežja, je danes 1000 megabitna, oz. gigabitna že standard. Pred vrati je spet 10-kratni skok v hitrejše povezave, torej na 10 gigabitov na sekundo. Standardi so na trgu že več kot desetletje, le da so se zaradi visokih cen le počasi približevali širši uporabi.

Qnap je v nekatere modele svojih strežnikov začel serijsko vgrajevati 10 gigabitne povezave že v začetku leta 2015, do sredine leta 2016 je bilo takih strežnikov že krepko čez 20. Seveda pa je pri večini modelov že več let možna nadgradnja strežnika na 10 gigabitne povezave in sicer z vgradnjo dodatne mrežne kartice.

Najpogostejši trije tipi 10 gigabitnih mrežnih kartic:

10GBASE-T

Gre za osnovni tip povezave in v zadnjem času najpogostejši. Vtičnica je tipa RJ45 in je po videzu enaka kot za gigabitno povezavo. Pri tem uporabimo bakreni UTP kabel, tipa Cat6 (dolžine do 50 metrov) ali Cat6/Cat7 (dolžine do 100 metrov). Največkrat se uporablja pri povezavi strežnika na nekoliko bolj oddaljeno mrežno stikalo, ki ima vgrajen enak tip povezave.

SFP+, DA

Ta tip povezave uporabimo v primerih, ko želimo strežnik povezati na mrežno stikalo, ki ima vgrajen SFP+ tip povezave in je razdalja med njima manj kot 10 metrov. Enako ga lahko uporabimo za povezavo med Qnap strežnikom in drugim poslovnim strežnikom. Na ta način vzpostavimo neposredno povezavo med obema strežnikoma in jo tako izločimo iz preostalega omrežja. Za povezavo uporabimo bakreni Twinax DAC (Direct Attached Cable), ki ima na vsaki strani že tovarniško nameščen ustrezen vtič in ne potrebujemo dodatnih pretvornikov. Praviloma se nabavi DAC istega proizvajalca, kot je mrežno stikalo, oz. mrežna kartica v strežniku.

SFP+, Fiber

Optični tip 10 gigabitne povezave uporabimo v primerih, ko imamo na mrežnem stikalu vgrajeno SFP+ vtičnico, razdalja med njima pa je več kot 10 metrov. Pri tej povezavi na vsaki strani optičnega kabla potrebujemo še SFP+ modul (ang. transceiver).

Grafični prikaz tipov 10 gigabitnih povezav, vtičnic ter kablov:

Avtor besedila in grafike: OMO7 d.o.o.