Količine podatkov nenehno rastejo, potrebe po hitrih povezavah pa z njimi. Zato imajo nekateri večji Qnap strežniki že vgrajene 10 gigabitne mrežne kartice, ki drastično povečajo hitrost shranjevanja ali branja podatkov preko mreže.

Arhivske kopije podatkov so bile vedno izrednega pomena, a v zadnjem času lahko ugotovimo, da je imeti najmanj eno kopijo vsakega podatka nuja. Veliko podjetij se tega zaveda in poskrbi za ustrezno arhiviranje na eno ali več fizično ločenih lokacij. Težava lahko nastane, ko je količina podatkov ogromna, vse pa je treba arhivirati vsak dan, ponavadi v nočnem času, ko podjetje ne obratuje. Za to so potrebne zmogljive procesorske moči ter hitre omrežne povezave.

Visoko-tehnološko podjetje QNAP, ki v razvoj novih produktov investira izdatna sredstva, v nekaterih večjih modelih omrežnih podatkovnih strežnikov že več let podpira 10 gigabitne mrežne povezave, potrebna je vgradnja dodatne kartice. Glede na potrebe lahko vgradimo različne tipe 10 gigabitnih kartic – za bakrene kable 10GBASE-T (priključek RJ45, Cat6/6a) ali SFP+ DAC (Direct Attach Cable) ter za optične kable 10GBASE-SR (priključek SFP+ Fiber).

Zdaj so v podjetju sprejeli poslovno odločitev in na trg lansirali dodatnih 20 modelov zmogljivih strežnikov z že vgrajeno kartico tipa SFP+. Gre za seriji TVS-ECx80U-SAS R2 in TS-ECx80U R2, kjer črka x pomeni število diskov (8, 12, 15, 16, 24), oznaka SAS podporo za SAS 6/12 Gbps diske, oznaka EC podporo za ECC pomnilnike, oznaka U pomeni ohišje za vgradnjo v 19 inčno strežniško omaro, oznaka R2 pa pomeni drugo revizijo z vgrajeno 10 gigabitno kartico, vsaka ima po dva SFP+ priključka. Vsi navedeni modeli imajo dvojni napajalnik, tako da v primeru okvare enega strežnik nemoteno deluje.

Modeli se med seboj razlikujejo še po vgrajenem procesorju – Intel Xeon E3-1246 v3 ali Intel Core i3-4150, oba s taktom 3.5 gigaherca, kapaciteti in tipu pomnilnika (4 gigabajte, 8 gigabajtov, 16 gigabajtov tipa DDR3 ali ECC) in vgrajenimi mSATA moduli za predpomnilnik. S čim večjim naborom različnih modelov se podjetje skuša prilagodi vsakršnim potrebam uporabnikov, tako ima v celotni paleti preko sto različnih modelov, od najmanjšega za en disk do največjega sistema za 152 diskov.

Operacijski sistem ima med drugim vgrajeno Qtier tehnologijo, ki omogoča razvrščanje bolj frekventnih podatkov na hitrejše diske (npr. SSD ali SAS) in tako še dodatno poveča prenose. Zmogljivi procesorji in hitre povezave tako omogočajo prenose nad 3500 megabajtov na sekundo ter preko 267000 IOPS.

Vsi strežniki za poslovno rabo so združljivi z virtualnimi okolji VMware vSphere, Microsoft Hyper-V in Citrix XenServer. Dodatno je možno uporabiti tudi Qnapovo lastno virtualno okolje imenovano Virtualization Station, ki temelji na Linux KVM, in lahko tako znotraj strežnika ustvarjamo in uporabljamo virtualne postaje (Windows, Linux..).

V zahtevnih poslovnih okoljih podjejte QNAP slovi po kvalitetnih in zanesljivih strežnikih za omrežno shranjevanje podatkov, o tem pričajo tudi številne nagrade in priznanja, ki jih strežniki prejemajo po vsem svetu. Qnap je v Sloveniji prisoten osem let in mu je v tem času zaupalo več tisoč uporabnikov, od katerih so se številni odločili za vnovične nakupe Qnap strežnika.