QNAP poleg izvrstne strojne opreme vsebuje tudi dodelan operacijski sistem QTS, ki temelji na sistemu Linux. Posodobitve in nadgradnje QTS sistema so na voljo brezplačno in to še dolgo po nakupu strežnika.

Shranjevanje podatkov in skupna raba

qicon1Osnovna funkcionalnost omrežnega podatkovnega strežnika je seveda centralizirano hranjenje podatkov oz. njihovo arhiviranje ter skupna raba. Ponuja neposredno shranjevanje in dostop do podatkov. Pravice za dostop do map se lahko poljubno urejajo, tako je omogočen dostop do javnih ali zasebnih map, znotraj organizacije ali oddaljeno. QTS podpira integracijo z Microsoftovim aktivnim imenikom AD, tako da uporabniških računov ni potrebno ročno kreirati.

QTS podpira različne mrežne protokole za dostop do strežnika – SMB/CIFS, AFP in NFS. Nekateri strežniki omogočajo dostop tudi preko USB.

FTP strežnik

icon_ftpNamesto, da velike datoteke pošiljate z e-pošto, jih raje shranite na Qnap in odprite FTP dostop zunanjim uporabnikom. Ti si jih bodo hitro ter enostavno prenesli v svoje okolje ali poslali svoje datoteke na vaš strežnik. Primerno npr. tudi za pošiljanje fotografij z dopusta. Možnost omejitve hitrosti prenosov. Za večjo varnost je omogočen tudi FTPS (FTP over SSL/TLS).

Spletni strežnik

icon_webQnap QTS podpira gostovanje do 32 spletnih strani. Če še nimate spletne strani ali bi jo želeli sami upravljati, vam Qnap to omogoča z vgrajenim spletnim strežnikom. Podpira tudi bazo, Joomla! ter WordPress platformo, česar bodo še posebej veseli blogerji. Z namestitvijo dodatnih spletnih programov, kot so spletne trgovine, forumi in podobno je lahko vaš Qnap polno funkcionalen spletni strežnik.

Upravljanje diskovnih polj

qicon2Qnap podpira celovito upravljanje z diski, podpira različne tipe RAID polj (RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5+hot spare, 6+hot spare in 10+hot spare) in tako IT administratorjem ponuja fleksibilnost in upravljanje z nivoji varnosti podatkov.

 

qicon_n_fs_2_pic6

 

Ob začetku uporabe Qnap strežnika ni potrebno vgraditi diskov v vse reže. Npr. v strežnik za 8 diskov na začetku vgradimo samo 4 diske in nastavimo RAID5. Kasneje dokupimo diske in lahko ostanemo na istem tipu Raid polja ali ga nadgradimo na RAID6 ali RAID5+hot spare.

Če v začetku zapolnimo vse reže in kasneje potrebujemo več prostora, se lahko odločimo na nakup novega strežnika z večjimi diski (in stari postane sekundarna rezervna kopija) ali pa po postopku zamenjamo diske v obstoječem strežniku za večje.

Varnostne kopije podatkov (backup)

qicon3Dokumenti ali drugi pomembni podatki se lahko s PC računalnikov samodejno sinhronizirajo na Qnap strežnik. Na računalnik namestite brezplačni program NetBak Replicator, ki poskrbi za shranjevanje podatkov z uporabo enega od treh načinov; sprotno shranjevanje tekočih datotek, shranjevanje ob določenem času ali ob kliku na gumb.

Program lahko teče na več računalnikih hkrati in poleg shranjevanja na omrežni pogon znotraj organizacije podpira shranjevanje “od zunaj” po protokolu FTP ali WebDAV. Podpira tudi shranjevanje VHD/VHDX (Virtual Hard Disks) datotek.

Qnapov QTS podpira tudi shranjevanje podatkov z drugimi aplikacijami; Acronis® True Image, CA® ARCserve Backup, Retrospect®, Symantec® Backup Exec in drugo.

Za Apple Mac OS X uporabnike je na voljo podpora za Apple Time Machine, ki na zelo enostaven način poskrbi za varne kopije.

Za dodatno varnost lahko uporabimo Qnapove rešitve za varnostno kopiranje podatkov, ki so že na Qnap strežniku. Lahko se odločimo za repliciranje podatkov na:

  • vgrajeni disk, ločeno RAID polje ali ločen samostojni disk,
  • na zunanji USB disk (formatiran kot EXT3, EXT4, FAT32, HFS+ ali NTFS),
  • drug Qnap strežnik znotraj organizacije,
  • na oddaljeno lokacijo, npr. na drug lasten Qnap strežnik ali najetega pri OMO7 d.o.o.

Qnap podpira tudi storitev RTRR (Real-Time Remote Replication), ki omogoča nenehno replikacijo med dvema Qnap strežnikoma. To je praktično v primerih dislociranih poslovnih prostorov, ko lokalni uporabniki na vsaki lokaciji uporabljajo lokalni Qnap strežnik, med njimi pa se izvajajo nenehne replikacije podatkov. Ta storitev se lahko uporabi tudi pri repliciranju podatkov na rezervni Qnap strežnik.

Virtualizacija

icon_virtualizationV zadnjem času je virtualizacija izredno praktična rešitev za izkoriščanje zmogljive strojne opreme. Tako lahko na enem računalniku / strežniku tečejo dodatni navidezni sistemi (npr. Windows, Linux..), ki so programsko povsem ločene celote.

Qnapovi strežniki imajo certifikate VMware® Ready™, Citrix® Ready™ in so združljivi z Microsoft® Hyper-V™ okoljem. Omogočajo iSCSI/IP-SAN rešitve, kjer lahko izdelamo več navideznih diskov iSCSI LUN in jih dodelimo fizičnim ali navideznim strežnikom ali delovnim postajam (iSCSI initiators).

Velikost iSCSI LUN lahko definiramo kot fiksno, torej bo ob izdelavi takoj rezervirana in porabljena definirana kapaciteta na diskovnem polju Raid, ali pa uporabimo funkcijo “thin provisioning”, ki sicer enako omogoča izdelavo želene kapacitete LUN diska, ampak na fizičnem diskovnem polju zavzame le dejansko kapaciteto, torej je fizično polje porabljeno le za velikost dejansko shranjenih datotek.

Virtualne diske LUN lahko varnostno kopiramo z uporabo t.i. “snapshot-ov”, oz. posnetka stanja. Ob kopiranju se napravi posnetek stanja in ta se lahko kopira kot file-based ali block-based na različne destinacije, npr. znotraj istega Qnap strežnika ali na druge strežnike (SMB/CIFS, NFS). Do podatkov znotraj arhivskih kopij LUN diskov lahko enostavno dostopamo ali dodelimo dostop posameznikom.

Virtualizacija na Qnap strežniku

Če nimamo ene od prej naštetih rešitev za virtualizacijo, lahko na Qnap strežnikih z dovolj zmogljivimi procesorji in dovolj vgrajenega pomnilnika uporabimo storitev Virtualization Station, ki temelji na Linux rešitvi KVM. Znotraj tega je mogoče ustvariti in upravljati navidezne računalnike.

virt_station